1 stycznia 2024r. na Plaży Miejskiej w Sępólnie Krajeńskim odbyło się Noworoczne Morsowanie. Do wody weszło około 100 miłośników lodowatej kąpieli. Organizatorami wydarzenia byli: Gmina Sępólno Krajeńskie, Centrum Sportu i Rekreacji w Sępólnie Krajeńskim oraz Radny Rady Miejskiej i pływak ekstremalny Lech Kąkol. Impreza mogła się odbyć dzięki sponsorom, którymi byli: Zarząd Osiedla nr 1, Zarząd osiedla nr 2, Zakład Transportu i Usług w Sępólnie Krajeńskim, Hotel i Restauracja Antares Państwa Soni i Jacka Borczyńskich oraz Restauracja Słoneczna Pana Andrzeja Piekuta, Piekarnia Bąkowski-Tomas.
Nie zabrakło także zaproszonych gości oraz przedstawicieli organizatorów, którymi byli: Starosta Sępoleński Jarosław Tadych, Burmistrz Sępólna Krajeńskiego Waldemar Stupałkowski, Przewodniczący Rady Miejskiej Franciszek Lesinski, Zastępca Burmistrza Sępólna Krajeńskiego Marek Zieńko, Radni Rady Miejskiej Lech Kąkol oraz Janusz Tomas, Przewodniczący Rady Powiatu, Dyrektor Centrum Sportu i Rekreacji w Sępólnie Krajeńskim Marek Chart, Przewodniczący Rady Osiedla nr 1 Marcin Gulka, Przewodniczący Rady Osiedla nr 2 Stanisław Gustyn, Prezes Zarządu Powiatowego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych Artur Cetnarski, Prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Sępólnie Krajeńskim Lucyna Latzke oraz Prezes 91 Drużyny WOPR w Sępólnie Krajeńskim Mariusz Pinczewski.
Tego dnia na Plaży Miejskiej pojawiło się wielu widzów, którzy pragnęli podziwiać wyczyn licznie przybyłych morsów. Do Sępólna Krajeńskiego zawitały następujące grupy: Krajeńskie Morsy Przerębel z Zabartowa, Kormorany z Kamienia Krajeńskiego, Ice Team Morsy z Kcyni, Łobżenicki Klub Morsa, Morsy z Krajny, Morsy z Debrzna, Morsy ze Złotowa oraz Sępoleńscy Pływacy Ekstremalni Lodołamy.
Po krótkim przywitaniu morsów oraz zebranych gości odbyła się wyczekiwana kąpiel w lodowatej wodzie. Każdy uczestnik wychodzący z wody otrzymał pamiątkowy medal. Następnie Burmistrz Sępólna Krajeńskiego Waldemar Stupałkowski złożył wszystkim przybyłym życzenia noworoczne oraz lampką szampana wzniósł toast z pomyślność w roku 2024. Dzięki sponsorom wszyscy mogli skosztować pysznego tortu, żurku, bigosu, barszczu oraz kiełbasek z ogniska.
Autor: Sławomir Gołąbek